kokteli84

20 Nov, 2008

Kokteli

Generalna — Autor kokteli84 @ 08:15
Kokteli: Mladi, pa i oni malo stariji koji se osećaju mlađe često provode vikende po okolnim barovima, diskotekama, klubovima... Šta oni tamo rade? Konzumiraju sve i svašta? Alkoholna pića opuštaju, pomažu da zaboravimo ono što nam smeta i vidimo ono što nam ne smeta. Naravno, svaki užitak ima svoje posledice pa se često zapitamo da li su te muke vredne kratkotrajnog zadovoljstva. Iz tog razloga pribegavamo lepšim i bezopasnijim napitcima-koktelima. Lepo izgledaju, slatkog su ukusa a mogu da nas iznenade i pruže nam osećaj koji prati žestoka pića ali bez gorčine u stomaku. Koktel je mešavina raznih alkoholnih pića, likera i bezalkoholnih pića. Svaki koktel ima drugačiji naziv koji zavisi od pića koje je najviše zastupljeno u koktelu (www.wikipedia.com). Kokteli mogu biti u funkciji aperitiva, odnosno mogu se služiti pre jela, ili dižestivi-posle jela. U svakom slučaju, kad god i gde god, kakvog god ukusa, kokteli su prijatni i odišu svežinom a njihovo šarenilo i raznolikost nas privlači da probamo nešto što do sad nikad nismo... Poreklo koktela: Sama reč koktel (cocktail) znači petlov rep. Ne zna se zašto nosi ovo ime ali prema legendi, u Americi su se priređivale borbe petlova. Vlasnik petla koji bi na takmičenju odneo titulu najjačeg je imao pravo da pobeđenom petlu iščupa rep a ostalim vlasnicima petlova je plaćao pića. Ta pića su bila mešavine različitih napitaka da bi bila raznih boja i oslikavala šarenilo petlovog repa. Prema istorijskim zapisima, prvi kokteli su nastali kao mešavina vrućeg destilata sa limunom i šećerom i rashlađivali su se velikim komadima leda. Danas postoji mnogo različitih koktela kojima se razlikuju baze, dodaci i imena. Neki od najpoznatijih koktela su: Sex on the beach, Mai Tai, Mojito, Manhattan, B52 i mnogi drugi. Sastav koktela: Bazu koktela najčešće čine džin, votka, viski ili rum. Pored baze, u koktel se dodaje sekundarno alkoholno piće koje koktelu pruža poseban ukus, neko bezalkoholno piće ili liker za bojenje. Ono što je najbitnije pri pravljenju koktela su proporcije sastojaka. Pored standardnih baza mogu se upotrebiti i Cognac, Amaretto, Tequilla a najčešći sekundarni napici su Triple sec (liker od narandže), Grenadine (liker od nara), Vermouth (postoji sweet i dry), i biteri (Angostura, Orange i sl). Sredstva za mešanje i ublažavanje alkohola u koktelu su soda, tonik, sok od pomorandže i sokovi sličnih ukusa. S obzirom da je glavna karakteristika koktela atraktivan izgled, sam ukus ne igra primarnu ulogu pri izboru pića. Ukrašavanje koktela je bitan postupak i svaki barmen mora imati smisla (i vremena) da bi koktel predstavio u pravom svetlu. Sastojci koji svakom barmenu mogu pomoći u tome su: maslinke, ,trešnje, maraskino višnje, limun, zeleni limun. I čaše u kojima se piće služi moraju biti pažljivo izabrane a najatraktivnije su: uske i široke, visoke i plitke i čaše za martini.

Komentari

  1. e bas super da se neko setio da sve ovo stavi na jedno mesto!a izgled bloga i ovi cvetici...svaka cast:)

    Autor prucko_ns@yahoo.com — 10 Dec 2008, 14:25

Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me

Powered by blog.co.yu