kokteli84

Zanimljivosti

Generalna — Autor kokteli84 @ 17:58

Prva knjiga koja se pozabavila mesanjem pica je knjiga autora Harry Craddock-a koji spada u najpoznatije barmene 20-tih i 30-tih godina 20. veka. Drugi barmeni koji su doveli do razvoja tehnike mesanja pica su: Jerry Thomas, Harry Johnson, Constante Ribalagua,...

Postoje barovi koji su specijalizovani za pravljenje i sluzenje koktela a najpoznatiji su: Harr's New York Bar, Harry's Bar, El Floridita (u Havani), Long Bar, Schumann's Bar (Minhen),...

Istorija koktela je i duga i to je razlog zasto ima toliko vrsta koktela. Raznoliki i sareni privlace sve ljude koji zele da probaju nesto novo. Naravno, u svemu treba imati meru pa i u ovoj vrsti uzitka. Ali, kad god pozelite nesto novo, izaberite sareni napitak koji ce vas opustiti i zadovoljiti znatizelju. Zato, uzivajte u carima... 

Jer


Victoria i Crveni zmaj

Generalna — Autor kokteli84 @ 17:49

Victoria

Za ovaj koktel je potrebno: 25g vodke, 13g likera od kajsije, 13g Vermoutha ,2 kašike Grenadin sirupa, trešnja, kriška pomorandže

Priprema: Sipajte sastojke u čašu sa ledom i promešajte kašikom.
Ukrasite trešnjom i kriškom pomorandže na štapiću.


Crveni zmaj


Za ovaj koktel je potrebno: sok od tri limuna, 3 kasike istucanog leda, casica konjaka, 3 kasike secera

Priprema: Izmesati sok od limuna, konjak i istucani led. Tome dodati 3 kasike secera, i malo ekstrakta od maline, tek toliko da se dobije lepa crvena boja. Pre sluzenja zaciniti visnjama ili tresnjama iz kompota.


Campari amaretto i Martini dry

Generalna — Autor kokteli84 @ 17:06

Campari amaretto

Za ovaj koktel je potrebno: 20g Camparia, 2 kašičice amareta, sok pola grejpfruta, trešnja, kolut grejpa, malo nane


Priprema: U čašu sipati Campari, Amaretto, sok od grejpa. Dodati
led i promešati. Ukrasiti.

Martini dry 

Za ovaj koktel je potrebno: 40g Gina, 10g dry vermoutha, zelena maslinka


Priprema: U šejker stavite nekoliko kocki leda, sipajte džin i vermut i dobro promućkajte. Procedite piće u čašu za martini (tako da led ostane u šejkeru). Nabodite maslinku na štapić i stavite u čašu tako da maslinka može da se izvadi.


Pina Colada i Garibaldi

Generalna — Autor kokteli84 @ 16:47

Pina Colada


Za ovaj koktel je potrebno: 70g lakog ruma, 3 kašike kokosovog mleka, 3 kašike ananasa


Priprema: Stavite sve sastojke u blender sa dve šolje usitnjenog leda. Mešajte kratko, velikom brzinom. Procedite u čašu i služite sa slamkom.


Garibaldi


Za ovaj koktel je potrebno: 17g Gina, 17g Camparia, 17g soka od pomorandže, trešnja ili višnja


Priprema: U šejker staviti nekoliko kocki leda, dodati sve sastojke i izmućkati. Sipati u koktel čašu i ukrasiti trešnjom ili višnjom na štapiću.


Kiwi Margarita, Bloody Mary i Tequila sunrise

Generalna — Autor kokteli84 @ 14:09

Kiwi Margarita

Za ovaj koktel je potrebno: 25 ml soka od kivija 25 ml tekile 12,5 ml Triple Sec 25 ml soka od limuna

Priprema: Sve sastojke pomešajte u čaši i umešajte dosta zdrobljenog leda.

Bloody Mary 

Za ovaj koktel je potrebno: 42g vodke 80g soka od paradajza malo soka od limuna 1/2 kašike Worcestershire sosa 2-3 kapi Tabasco sosa 1 kriška zelenog limuna so i biber

Priprema: Izmućkajte sve sastojke osim limuna sa ledom i procedite u čašu sa ledom. Dodajte so i biber po ukusu. Dodajte krišku limuna i služite.

Tequila sunrise

Za ovaj koktel je potrebno: 50g Tequile sok od pomorandže malo Grenadina višnja ili kriška pomorandže

Priprema: Sipajte tekilu u visoku čašu sa ledom i nalijte oranž đusom. Promešajte. Dodajte Grenadine tako što iskosite čašu i brzo okrenete flašu naopako - tačna količina nije bitna. Grenadine treba da padne pravo na dno i da se onda polako podiže stvarajući karakterističnu crveno-narandžastu boju. Ukrasite štapićem, slamkom i višnjom ili narandžom.


Sex on the Beach i Margarita

Generalna — Autor kokteli84 @ 14:04

Sex on the Beach

Za ovaj koktel je potrebno: 4 cl likera od breskve 3 cl Vodke 1-2 cl sirupa od jagoda 2 cl soka od limuna 8 cl soka od pomorandže

Priprema: Sve sastojke dobro promućkati u šejkeru sa dosta leda. Čašu ukrasiti sa ananasom i jagodom.

Margarita


Za ovaj koktel je potrebno: 42g Tequila, 14g Triple sec ili Cointreau, 30g soka od zelenog limuna, so


Priprema: Namažite rub koktel čaše sokom od limuna, pa umočite čašu u so. Izmućkajte sve sastojke sa ledom, procedite u koktel čašu i služite.


Manhattan Dry i Manhattan Original

Generalna — Autor kokteli84 @ 13:54

A sada ono sto svima moze koristiti. S obzirom da koktela ima mnogo, prikazacemo recepte najpopularnijih koktela koji se piju u svim prilikama i na svim mestima.

Manhattan Dry

Za ovaj koktel je potrebno: 4-5 kocaka leda 1/3 bittera 2/3 burbona 1 kratki ušpricaj vlahovca

Priprema: Sve sastojke sipajte u sejker preko leda. Procedite u koktel čašu i ukrasite maslinom!

Manhattan Original

Za ovaj koktel je potrebno: 4-5 kocaka leda 1/3 tamnog vermuta 2/3 burbona 1 ušpricaj vlahovca(može i bitera)

Priprema: U veliku čašu za koktele preko leda sipajte viski i vermut, pa dodajte vlahovac. Pažljivo promešajte barskom kašikom. Procedite u rashlađene koktel čaše i ukrasite maslinama.


Kokteli inspirisani filmom ''Seks i grad''

Generalna — Autor kokteli84 @ 13:48

Proizvođač SKYY vodke smatra da je publicitet oko skorašnjeg prikazivanja filma 'Seks i grad' najbolja reklama i stoga je odlučio kreirati 5 tematskih koktela inspirisanih filmom. Kokteli su se po prvi put servirali na after partyju Londonske premijere.

Ovi kokteli su dobili imena po glavnim likovima filma, a svaki koktel odražava karakter osobe čije ime nosi. Tako je, na primer, koktel Carrie namenjen uživanju s prijateljicama u večernjem izlasku, koktel Miranda je istovremeno sladak i gorak. Koktel Charlotte je umetnički i uravnotežen, koktel Samantha je namenjen istraživanju svoje divlje strane, a koktel Faca je opušten i samouveren.


Pribor za mesanje

Generalna — Autor kokteli84 @ 13:38

Pribor za mesanje:

Šejker (shaker) je potreban svakome ko zeli da se bavi pravljenjem koktela. Šejkeri se proizvode od neoksidirajućeg metala i sastoji se od dva ili tri dela. Veličine sejkera se krecu od 0,5 - 1 l.  U njemu se mešaju pića uz dodatak kockica leda. Mesavina tecnosti se treba snažno tresti i kratko mućkati u visini ramena. Posle toga mešavina se lije kroz njegovo sito ili preko spiralnog sita u čašu.

Čaša za mešanje je barska čaša je čaša od debljeg stakla u kojoj se pripremaju jednostavniji i lakši kokteli. Veličine su 0,5 - 2 l. Ostali pribor su barska kasicica, barsko spiralno cedilo, merice, hvataljke i noževi.


Podela koktela

Generalna — Autor kokteli84 @ 16:50

Podela koktela:

Kokteli su raznoliki, postoji puno vrsta koje se razlikuju po ukusu, količini alkohola, prilici u kojoj se piju,... Neki su za žene a neki za muskarce...

Najopštija podela koktela je na alkoholne i bezalkoholne. Alkoholni kokteli sadrže alkoholnu bazu i sekundarne alkoholne sastojke dok bezalkoholni kokteli imaju bazu isključivo od sokova različitih ukusa. Druge podele se zasnivaju na postotku šećera, količini, vremenu konzumiranja koktela, načinu pripremanja,...

Prema postotku šečera:-          slatki kokteli (sweet cocktails) -          poluslatki kokteli (medium cocktails) -          suvi kokteli (dry cocktails) Prema količini sadržaja:-          kratka pića (short drinks) -          duga pića (long drinks) -          mlečne mešavine (milk shakes) -          vruća pića (hot drinks) Prema vremenu konzumiranja:- pića koja se piju prije jela (aperitivna)  - pića koja se piju poslije jela (digestivna)  Prema načinu pripremanja:- mešanjem u čaši iz koje se konzumiraju - mešanjem u barskoj čaši - tresući u šejkeru (shaker)

Kokteli

Generalna — Autor kokteli84 @ 08:15
Kokteli: Mladi, pa i oni malo stariji koji se osećaju mlađe često provode vikende po okolnim barovima, diskotekama, klubovima... Šta oni tamo rade? Konzumiraju sve i svašta? Alkoholna pića opuštaju, pomažu da zaboravimo ono što nam smeta i vidimo ono što nam ne smeta. Naravno, svaki užitak ima svoje posledice pa se često zapitamo da li su te muke vredne kratkotrajnog zadovoljstva. Iz tog razloga pribegavamo lepšim i bezopasnijim napitcima-koktelima. Lepo izgledaju, slatkog su ukusa a mogu da nas iznenade i pruže nam osećaj koji prati žestoka pića ali bez gorčine u stomaku. Koktel je mešavina raznih alkoholnih pića, likera i bezalkoholnih pića. Svaki koktel ima drugačiji naziv koji zavisi od pića koje je najviše zastupljeno u koktelu (www.wikipedia.com). Kokteli mogu biti u funkciji aperitiva, odnosno mogu se služiti pre jela, ili dižestivi-posle jela. U svakom slučaju, kad god i gde god, kakvog god ukusa, kokteli su prijatni i odišu svežinom a njihovo šarenilo i raznolikost nas privlači da probamo nešto što do sad nikad nismo... Poreklo koktela: Sama reč koktel (cocktail) znači petlov rep. Ne zna se zašto nosi ovo ime ali prema legendi, u Americi su se priređivale borbe petlova. Vlasnik petla koji bi na takmičenju odneo titulu najjačeg je imao pravo da pobeđenom petlu iščupa rep a ostalim vlasnicima petlova je plaćao pića. Ta pića su bila mešavine različitih napitaka da bi bila raznih boja i oslikavala šarenilo petlovog repa. Prema istorijskim zapisima, prvi kokteli su nastali kao mešavina vrućeg destilata sa limunom i šećerom i rashlađivali su se velikim komadima leda. Danas postoji mnogo različitih koktela kojima se razlikuju baze, dodaci i imena. Neki od najpoznatijih koktela su: Sex on the beach, Mai Tai, Mojito, Manhattan, B52 i mnogi drugi. Sastav koktela: Bazu koktela najčešće čine džin, votka, viski ili rum. Pored baze, u koktel se dodaje sekundarno alkoholno piće koje koktelu pruža poseban ukus, neko bezalkoholno piće ili liker za bojenje. Ono što je najbitnije pri pravljenju koktela su proporcije sastojaka. Pored standardnih baza mogu se upotrebiti i Cognac, Amaretto, Tequilla a najčešći sekundarni napici su Triple sec (liker od narandže), Grenadine (liker od nara), Vermouth (postoji sweet i dry), i biteri (Angostura, Orange i sl). Sredstva za mešanje i ublažavanje alkohola u koktelu su soda, tonik, sok od pomorandže i sokovi sličnih ukusa. S obzirom da je glavna karakteristika koktela atraktivan izgled, sam ukus ne igra primarnu ulogu pri izboru pića. Ukrašavanje koktela je bitan postupak i svaki barmen mora imati smisla (i vremena) da bi koktel predstavio u pravom svetlu. Sastojci koji svakom barmenu mogu pomoći u tome su: maslinke, ,trešnje, maraskino višnje, limun, zeleni limun. I čaše u kojima se piće služi moraju biti pažljivo izabrane a najatraktivnije su: uske i široke, visoke i plitke i čaše za martini.

Čestitamo!

Generalna — Autor kokteli84 @ 08:14
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.

Powered by blog.co.yu